"En bekräftelse på att vi gjort rätt”

Stipendiater-2017-1280x400_CompQual80.png

Engagemanget för hållbarhet och cirkulär ekonomi är stort bland landets gymnasieelever. Ett tydligt tecken på det är eleverna som varje år nomineras till Stena Circular Economy Award. Linnéa Engström, Hanna Hedberg och Miranda Hiltula var tre av 17 gymnasieelever runt om i landet som fick ta emot stipendiet 2017.

När ekonomistudenterna på Björknäsgymnasiet i Boden fick chansen att starta UF-företag var det ingen slump att Linnéa Engström, Hanna Hedberg och Miranda Hiltula valde att satsa på en hållbar affärsmodell. Genom företaget Good & Green utvecklade de en affärsidé där de både tog tillvara på det naturen ger och matsvinnet i livsmedelshandeln.
– Viljan att göra skillnad och ta vara på det som redan finns kommer från uppväxten, säger Miranda Hiltula. Men när vi inför företagsstarten undersökte hur mycket livsmedel som går till spillo fick vi en aha-upplevelse.
Linnéa Engström instämmer:
– De flesta äter med ögonen och väljer varor utan skönhetsfläckar som ser ut att hålla länge. Samtidigt är det fullt möjligt att förlänga livslängden på råvarorna genom att tillaga dem på olika sätt.
Och det var precis vad de gjorde inom företaget Good & Green: matvaror som inte gick att sälja förvandlades till gott och hälsosamt snacks.
– Vi arbetade med detta varje dag efter skolan. Hacka, tillaga och skjuts in i ugnen, säger Miranda Hiltula. Det var ett hårt jobb men intresset för återvinning och närproducerat var stort och vi tog beställningar på Facebook, byggde upp ett nätverk och sålde på mässor.
I Coop Forum i Boden fann de en partner som såg samarbetet som positiv marknadsföring.
– Därifrån fick vi hämta frukt och grönt. Vi plockade också bär i skogen och fick frukt och grönsaker från närstående och från granngårdar, berättar Miranda Hiltula.
– Allteftersom fick vi förfrågningar från fler företag som ville jobba med oss, bland annat en firma som levererar frukt till arbetsplatser, säger Hanna Hedberg.
I årskurs tre följde de unga företagarna upp verksamheten med en studie där de med vetenskapliga metoder undersökte om företaget skulle kunna vidareutvecklas till ett aktiebolag.
– Vi kom fram till att det absolut kunde funka, säger Linnéa Engström.

Det var ekonomiläraren Katarina Gudmundsson som nominerade sina elever till stipendiet efter att ha sett deras driv, intresse och initiativ.

– Stipendiet kom som en överraskning. Det var ett välkommet tillskott i kassan och bra att ha på CV:t, men för oss var det först och främst en bekräftelse på att vi gjorde något bra och att hårt slit lönar sig. Det uppmuntrade oss också att fortsätta att utveckla våra tankar, säger Hanna Hedberg.
Idag läser Linnea Engström, Hanna Hedberg och Miranda Hiltula första året på Civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Det är långt kvar till examen men drömmarna om att starta företag inom hållbarhet och cirkulär ekonomi lever vidare inom alla tre.

Dela denna sida

Stena Circular Economy Award

Stena Circular Economy Award delas ut till elever som visat ett engagemang och kunnande som ger förutsättningar för att verka för ett mer hållbart samhälle.

Läs mer