Anmälan öppen för årets Stena Circular Economy Award

2018-04-19

Ekonomistudenterna Linnéa Engström, Miranda Hiltula och Hanna Hedberg tilldelades Stena Circular Economy Award 2017 för sitt arbete med UF-företaget Good and Green. Foto: Lena Tegström

Nu är det dags att nominera elever till årets Stena Circular Economy Award. Stipendiet delas ut till gymnasieelever över hela landet. – Stipendiet var ett välkommet tillskott i kassan och bra att ha på CV:t, säger Hanna Hedberg, en av eleverna som fick stipendiet förra året.

Fram till 3 maj är det möjligt för lärare att nominera elever som har förutsättningar att göra samhället mer hållbart och som förtjänar extra uppmuntran.

Förra året fick 17 elever motta Stena Circular Economy Award - däribland Linnéa Engström, Hanna Hedberg och Miranda Hiltula på Björknäsgymnasiet i Boden. När de tre ekonomistudenterna fick chansen att starta UF-företag var det ingen slump att de valde att satsa på en hållbar affärsmodell. Genomföretaget Good & Green utvecklade de en affärsidé där de både tog tillvara på det naturen ger och matsvinnet i livsmedelshandeln.

– Viljan att göra skillnad och ta vara på det som redan finns kommer från uppväxten, säger Miranda Hiltula. Men när vi inför företagsstarten undersökte hur mycket livsmedel som går till spillo fick vi en aha-upplevelse.

Linnéa Engström instämmer:
 De flesta äter med ögonen och väljer varor som ser ut att hålla länge. Samtidigt är det fullt möjligt att förlänga livslängden på råvarorna genom att tillaga dem på olika sätt. Och det var precis vad de gjorde inom företaget Good & Green: matvaror som inte gick att sälja förvandlades till gott och hälsosamt snacks.

– Vi arbetade med detta varje dag efter skolan, säger Miranda Hiltula. Det var ett hårt jobb men intresset för återvinning och närproducerat var stort. Vi tog beställningar på Facebook, byggde upp ett nätverk och sålde på mässor. Eleverna fick också till ett samarbete med den lokala livsmedelsbutiken som såg det som bra marknadsföring.

Det var elevernas ekonomilärare som nominerade sina elever till Stena Circular Economy Award efter att ha sett deras driv och engagemang för hållbarhet och cirkulär ekonomi. Tillsammans med gymnasieelever runt om i landet fick de ta emot stipendiet förra året i samband med skolavslutningen.

– Stipendiet var ett välkommet tillskott i kassan och bra att ha på CV:t, men för oss var det först och främst en bekräftelse på att vi gjorde något bra och att hårt slit lönar sig. Det uppmuntrade oss också att fortsätta att utveckla våra tankar, säger Hanna Hedberg.

Idag läser Linnea Engström, Hanna Hedberg och Miranda Hiltula första året på Civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Det är långt kvar till examen men drömmarna om att starta företag inom hållbarhet och cirkulär ekonomi lever vidare inom alla tre.

Fakta:

  • Den som tilldelas Stena Circular Economy Award vill vara med i omställningen till en cirkulär ekonomi.
  • Ansökan görs av elevens lärare (eller av lokalordförande i förening med koppling till hållbarhet där eleven är medlem).
  • Sista ansökningsdag är den 3 maj 2018.
  • Mer information och ansökningsformulär finns här: www.stenacirculareconomyaward.se

Pressbilder: https://cloud.brandmaster.com/mars/public_sharing.lb?p_colshar_id=35947&p_hash=9D0F

Presskontakt: Jörgen Andersson, Pressansvarig Stena Metallkoncernen, 072-205 84 64

Dela denna sida

Stena Circular Economy Award

Stena Circular Economy Award delas ut till elever som visat ett engagemang och kunnande som ger förutsättningar för att verka för ett mer hållbart samhälle.

Läs mer